NPV

  • Start
  • Activiteiten
  • Activiteiten archief

Knop NPV Lid 2018 300x35 Knop IPP 2018 500x35     Knop Fruithof 2020 500x35

 

Regiobijeenkomst op 16 september 2017 in St. Annaparochie.

Liefhebbers van het telen van fruit beleven een mooie avond in St. Annaparochie.

Vrijdag 15 september organiseerde de “Noordelijke Pomologische Vereniging” een informatieve avond over het telen van oude fruitrassen en het werk van deze Vereniging die zich inzet voor het behoud van  oude fruitrassen. 

Ongeveer 30 belangstellenden meldden zich in de boomgaard van Piet en Jinnie Lautenbag op het erf van hun 16-e eeuwse boerderij “De Bonte Mantel” in St. Annaparochie. In deze nog jonge boomgaard staan meer dan 30 appel-, peren- en pruimenbomen van hoofdzakelijk oude rassen. Namen als Notaris-appel, Lunterse Pippeling en Reinette de Parmentier kom je niet meer tegen bij de groenteboer of in de supermarkt, maar bomen van deze vaak stokoude appelrassen zijn nog steeds te verkrijgen, mede door het goede werk van de Pomologische Vereniging. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de James Grieve, een heerlijke sappige appel met een geweldige smaak die in de 70-er jaren langzaam uit de handel verdween doordat de appel niet geschikt was voor de zelfbediening-supermarkten omdat deze heel voorzichtig behandeld moet worden. 

 

         
  18 09 2017 St Anna

In de boomgaard van de familie Lautenbag lachten de James Grieves de bezoekers toe: “oh ja, wat was dat een lekkere appel” werd er geroepen. Namen van appelrassen ontstaan vaak op bijzondere wijze: zo kreeg een appelboom die werd meegenomen uit het Engelse dorpje “Sydenham” de naam ” Zijden Hempje”. Misschien niet zo goed verstaan of misschien niet zo bekend met de Engese taal. Doet er ook niet toe, de boom doet het goed op de Bildtse klei! 

De avond ging niet allen maar over het werk van de Pomologische Vereniging of over oude fruitrassen. Aldert Cuperus was uitgenodigd om te vertellen over het ontstaan van Het Bildt en de Bildtse boerderijen in het bijzonder. Voor de meeste aanwezigen was deze informatie helemaal nieuw en Aldert vertelde zijn gewaardeerde verhaal zoals wij dat van hem gewend zijn met passie  voor de geschiedenis van Het Bildt. 

Een andere gastspreker was Lars van Hemmen uit Boazum. Lars is Herborist en maakt zijn vak van het kweken en toepassen van kruiden. De geneeskrachtige toepassingen van kruiden zijn er vele en Lars van Hemmen weet er alles van. Speciaal voor deze avond vertelde Lars over de bijzondere en gezonde eigenschappen van oude Fruitrassen. Deze bevatten veel meer goede mineralen dan moderne fruitrassen die wij tegenwoordig kunnen kopen. Het eten van appels, en vooral die van oude fruitrassen, is heel erg gezond en houdt ons afweersysteem in een goede conditie. 
Meer weten: www.larsvanhemmen.nl.

De foto-impressie van deze bijeenkomst, gemaakt door Bart van Lienden, vindt u hier. 

Wilt u nu ook graag een boom van een oud fruit-ras in uw tuin of meer te weten komen over het telen van oude fruitrassen word dan lid van de Noordelijke Pomologische Vereniging.
Meer informatie over het NPV-lidmaatschap vindt u hier.