De Fruithof opleidingsprogramma winter 2020-2021 |
|
![]() |
|
Wij hebben voor onze opleidingen twee toonaangevende personen op hun vakgebied aan ons weten te binden. Auke Kleefstra, pomoloog en mede oprichter van de Fruithof voor de cursussen voor de aanplant, onderhoud en snoei van Hoogstam fruitbomen en Christian Weij, auteur van het boek “Verrot Lekker, zelf fermenteren, eenvoudig lekker en & gezond” voor de cursussen fermenteren van groente en fruit die we voor het eerst gaan organiseren. |
|
Basiscursus Hoogstam snoei
Snoeien is een vak. Tijdens deze dag leer je de basisbeginselen van het snoeien van een fruitboom. Aan het einde van de dag weet je waarom je snoeit, wanneer je snoeit en welk effect dit heeft. We leren je hoe je een boom kunt “lezen” om vervolgens die delen weg te snoeien zodat je zo min mogelijk last hebt van beurtjaren maar ook dat je de komende jaren niet rigoureus hoeft in te grijpen. In het kort wordt ook grondbewerking, bemesting, planttechnieken en bewatering, alsook de fruitbiologie van de fruitboom behandeld. In de ochtend krijg je theorie en in de middag ben je vooral buiten bezig om de praktijk te oefenen. Tarief: € 85,= inclusief hand-out, koffie thee en soep. Plaats: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord Datum en tijdstip aanvang: 23 januari 2021, Aanvang 10:00 uur U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij aanmelding s.v.p. de cursus en het weeknnummer vermelden. |
|
Hoogstam snoei voor de professional
Deze cursus is bedoelt voor de hoveniers die zich willen verdiepen in het vak van hoogstam snoei of praktijkmensen die de theorie en praktijk willen opfrissen. Het theoretisch gedeelte Het praktisch gedeelte Tarief: € 295,= inclusief lesmateriaal, koffie thee en soep. Plaats: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord Datum en tijdstip aanvang: Week 3 en week 6 van 2021. U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij aanmelding s.v.p. de cursus en het weeknnummer vermelden. |
|
Leiperensnoei
Leifruit is een makkelijke manier om veel fruit te krijgen op een kleine ruimte. Naast de basiskennis van snoei kent leiperen snoei zo zijn eigen regels en als deze niet goed worden toegepast of uitgevoerd dan zal de boom weer uitgroeien tot een normale struik. In de cursus wordt behandeld welke snoeitechnieken er specifiek zijn voor leiperen en wanneer snoei je nu het beste. Auke Kleefstra heeft deze cursus speciaal voor de Fruithof opgezet en zal hem ook geven Tarief € 95,= inclusief lesmateriaal, koffie thee en soep. Plaats: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord Datum en tijdstip aanvang: mei/juni 2021, exacte data en tijden volgen. U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij aanmelding s.v.p. de cursus en het weeknnummer vermelden. |
|
Enten en oculeren
Het vermeerderen van fruitbomen vraagt om een speciale aanpak. Door een takje te nemen van een boom waarvan je de kwaliteit waardeert en die te enten op een onderstam van een soort dat het in jouw bodem goed zal doen bereik je goede resultaten. In deze workshop leer je veel over het hoe en waarom van enten zowel in theorie als in de praktijk. Deze workshop wordt gegeven door Auke Kleefstra en wordt in het praktijkgedeelte ondersteunt door de praktijkmensen van de Fruithof. Er is entmateriaal beschikbaar van de bomen van de Fruithof, zodat u aan het einde van de dag met een fruitboompje van een oud ras naar huis gaat. Ook onderstammen om thuis verder te oefenen zijn in ruime mate aanwezig. Tarief € 85,= inclusief lesmateriaal, geënt fruitboompje en vijf onderstammen. Plaats: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord Datum en tijdstip aanvang: 6 februari 2021, Aanvang 10:00 uur U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij aanmelding s.v.p. de cursus en het weeknnummer vermelden. |
|
Fermenteren
Gefermenteerd eten en drinken is ouder dan de geschiedschrijving en maakt bijna overal ter wereld een deel uit van de culinaire traditie. Door fermenteren conserveer je voedsel op een effectieve en veilige manier. Door fermentatie ontstaan ook spannende en onmiskenbaar lekkere smaken. Christian Weij is een Nederlandse kok die al jaren experimenteert met fermentatie en daarover een boek heeft geschreven Verrot lekker, zelf fermenteren, eenvoudig, lekker en gezond. De Fruithof is een samenwerking met Christian aangegaan en samen hebben we een cursus fermenteren opgezet speciaal gericht op fruit. U krijgt de theorie van het fermenteren maar gaat het ook in praktijk brengen. Hij geeft je niet allen de basisregels maar introduceert je ook in de wereld van het fermenteren, maar dan gericht op fruit. Tarief € 117,50 inclusief het boek “Verrot Lekker” ad. € 27,50. Plaats: De Fruithof, grote kas, Majoor van Swietenlaan 1a, 8382CE, Frederiksoord Datum en tijdstip aanvang: 13 februari 2021, Aanvang 10:00 uur U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij aanmelding s.v.p. de cursus en het weeknnummer vermelden. |
|
Voor wie, waar en wanneer > De cursussen staan open voor Leden en niet leden van de NPV. > De locatie waar de cursussen worden gegeven is in de kas van De Fruithof, Majoor van Swietenlaan 1a,8382CE te Frederiksoord. > De cursussen beginnen om 10.00 uur en eindigen om uiterlijk 16.00 uur. Er is een lunchpauze van 12.00 tot 13.00 uur. |
|
Aanmelding en inschrijving
De cursussen hoogstamfruit vinden plaats in de maanden januari en februari. Bij aanmelding kunt u een bepaald weeknummer opgeven. U ontvangt daarna een definitieve datum waarop de cursus wordt gegeven. U kunt zich aanmelden bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Bij aanmelding s.v.p. de cursus en het weeknnummer vermelden. |
|